M TRADE U AKCIJI SA SIKA SRBIJA „NAGRAĐUJEMO FASADERE“
12 маја, 2018
Pravilnim odabirom boja za zidove vašeg doma stvarate specifičnu atmosferu i mogućnost da uđete u potpuno jedinstven prostor. Psiholozi veruju da boje mogu da inspirišu ljude na akciju, prisete se prošlosti, podstaknu intelektualne misli ili čak smire nemiran duh.

Psihologija boja je u poslednjih nekoliko decenija postala važan deo unutrašnjeg dizajna. Ona se fokusira na to kako boje utiču na naše emocije. Kada u rukama držite paletu boja, vodite računa kakav će utisak nijansa koju izaberete ostaviti na ljude koji borave u tom prostoru. Evo nekoliko primera boja i raspoloženja koja one proizvode.

Crvena
Inspiriše na strast i intimu. U psihologiji boja ona se smatra dobrom bojom za spavaće i dnevne sobe.

Žuta
Stvara utisak radosti i donosi iluziju sunca i svetlosti u sobi. Prema psihologiji boja, žuta može da se koristi u svakoj prostoriji koju želite da transformišete iz tamne i mračne u svetlu i veselu sobu.

Plava
Iako mnogi veruju da je plava boja hladna, psihologija kolorita je smatra mirnom jer može da je poveže sa vodom. Plava je sjajan izbor za spavaće, gostinske i dnevne sobe. Sa velikim spektrom nijansi koje ova boja pruža, rađa se mnogo mogućnosti da plava postane dominantna u vašem domu.

Zelena
Ova boja se smatra prirodnom i bojom zaduženom za stvaranje mirnog ambijenta. Psihologija smatra da zelena može da se koristi u svim sobama jer pruža dobrodošlicu. Mnogi biraju zelenu boju na zidovima u kuhinji, bilo kao centralnu ili kao boju koja baca akcenat na prostoriju zelenim nijansama, zbog tradicionalne uloge kuhinje kao prostorije u kojoj se okupljaju porodica i prijatelji.

Narandžasta
Većina ljudi narandžastu boju povezuje sa bundevama i jesenjim danima. Psihologija veruje da je razlog to što narandžasta stvara iluziju toplote i sezonskih promena koje donose sreću u jesen. Narandžasta je zato dobra za dnevne sobe.

Ljubičasta
Izuzetno važna u psihologiji boja, ljubičasta se smatra najefektnijom bojom kada pokušavate da stvorite prostoriju koja odiše smirenošću. Mnoge lekarske ordinacije su ove sezone prefarbali svoje zidove baš u ovu boju.

Boja peska, školjke, korala, bisera i morske trave
Ovo su neutralne boje koje u osobi stvaraju osećanje mira i blagostanja. Razlog tome je što ove boje potiču iz prirode, a prirodni tonovi imaju moć da stvore osećaj spokoja i mira. Ove boje su sjajne za zidove i nameštaj, bitno je samo da pravilno naglasite detalje u prostoriji nijansama drugih, intenzivnijih boja.

Siva, plava, jarkocrvena, bordo
Ove boje stvaraju raspoloženje koje inspiriše intelektualni rad. One, takođe, inspirišu na putovanja i obrazovanje. Iako mnogi smatraju da su neke od nijansi ovih boja previše jake, kao što je crvena, varaju se jer ne znaju kako ove boje podsvesno utiču na čoveka, stvarajući u njemu osećanje slobode i sigurnosti. U zavisnosti od nijansi ovih boja, one mogu da se koriste ili kao osnovne u sobi ili kao kolorit koji će svojom nijansom istaknuti neutralne boje.

Roze, jarkozelena i dinamične boje
Ovo su vesele boje koje stvaraju utisak razigranosti u svakoj sobi. Osoba koja bira ove boje mora da bude pažljiva prilikom njihove primene jer ako se pretera sa njima, izgled sobe posle nekog vremena može da bude zamarajući. Ipak, ako se sve dobro uskladi, soba može da izgleda sjajno i da izaziva osećaj slobode i pokreta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *